Wat is het verschil tussen een zeetong en tarbot

zeetong geserveerd met aardappels en zeewier

Wat is het verschil tussen een zeetong en tarbot

Zie jij het verschil tussen de zeetong en tarbot?

Naast onze ruime keus aan visgerechten proberen we iets speciaal buiten de kaart aan te bieden als catch of the day. Dit is het perfecte seizoen voor de tarbot en zeetong en regelmatig krijg ik nog de vraag wat voor soort vis het is en of ik de smaak kan beschrijven….Onderstaand zal ik de verschillen maar ook de overeenkomsten omschrijven.

wat is het verschil tussen zeetong en tarbot

Uiterlijk zeetong: de zeetong heeft een bruine rug met onregelmatige vlekjes en een crèmewitte buik. Hij is langwerpig (maar niet dun) met een lengte wat kan variëren zo tussen de 25 en 80 centimeter. Voel de huid en het valt je op dat het ruw aanvoelt. Denk aan schuurpapier maar dan iets fijner.

Uiterlijk tarbot: de tarbot heeft over het algemeen een donkerbruine rug. Qua vorm rond met een lengte tussen de 50 en 100 cm. wat opvalt aan de tarbot zijn de knobbel op de huid. Laat je niet verleiden door de marktkoopman om een griet te kopen 😉 De griet lijkt namelijk erg veel op de tarbot.

Wat zijn de overeenkomsten tussen zeetong en tarbot

Zowel de tarbot als de zeetong is een platvis. Ze leven beiden in zoutwater. Door hun kleuren zijn ze bijna onzichtbaar. Op rotsige zandbodem is dit de perfecte camouflage. Ze zwemmen dicht op de bodem van de zee. Beide vissen maken een metamorfose door waarin ze van rondvis een platvis worden. Net als andere platvissen worden ze geboren met een oog aan elke kant van de kop. Als de larfjes twee weken zijn, verschuift de linkeroog naar de rechterkant.

De zijkant die naar de bodem kijkt is lichtgekleurd terwijl de kant waar de ogen naartoe zijn verhuisd donker van kleur is.

Leuke weetjes:) beide platvissen zijn echte Hollandse producten. Kleine tong, tot 25 cm, wordt sliptong genoemd. Door hun kleine maat slippen ze tussen de mazen van het net door. De Franse benaming van tarbot is “turbot” wat waarschijnlijk verwijst naar een ronddraaiende plaat.

 

Smaak

Beide vissen zijn enorm lekker, een ware delicatesse voor de visliefhebber. De zeetong is boterzacht en heeft een milde smaak. De tarbot is wat steviger dan de zeetong. Beide onwijs lekker en een van mijn favoriete visgerechten.🤤

Smaakt goed maar hoe fileer je een platvis?

Je wilt dolgraag zeetong of tarbot bestellen maar twijfelt hoe je het moet eten.. Voor velen een uitdaging hoe te fileren. Herkenbaar? Ik leg het je uit👇

1- Begin altijd met de zijvinnen. Zowel de tarbot als de zeetong heeft vinnen van kop tot aan staart.

2- Kijk goed waar de overgang van vlees naar vin is

3- Plaats je vismes (verticaal) precies op de overgang en druk lichtjes in de vis

4- Vervolgens schuif je de vinnen van de vis weg. plaats deze op een side plate.

5- Doe dit ook aan de andere zij

6- Stel voor dat je een lijn trekt precies in het midden van de vis van kop naar staart. Trek een lijn met je mes van kop naar staat. Kijk hier.

7- Schuif met je mes vanuit het midden (waar je de lijn hebt getrokken) de helft van het filet van de graat af en herhaal dit met de andere zijde. Kijk hier.

8- Draai de vis om en herhaal stap 6 en 7.

Vind je het onduidelijk bekijk de korte filmpjes of kom regelmatig een visje eten 😉 oefening baart kunst.

Eet smakelijk!

Beste visrestaurant in Utrecht

Restaurant Het Zuiden Fish & Wine | Beef & Beer staat in de top 5 van beste visrestaurants in Utrecht centrum. Als je zoekt naar een restaurant in Utrecht waar je visgerechten wilt eten kom je al gauw uit op Het Zuiden. In Het Zuiden eet je oester, visfilets maar ook hele vis zoals dorade, zeevruchten en uiteraard buiten de kaart vangst van de dag zoals een pannetje mosselen, zeetong, tarbot, octopus en als je geluk hebt eet je de Oosterschelde kreeft gewoon in Utrecht stad. De vis specialiteit van Het Zuiden is de hele kreeft en de warme zeevruchten (fruits de mer).

Enthousiast geworden? Bekijk hier ons menu of klik hier online reserveren visrestaurant Utrecht.

Wil je verse vis en zeevruchten eten in Utrecht, houd onze socials in de gaten. Regelmatig post ik wat de catch of the day is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *